Categories

  • No hi ha categories

Instagram

Most Viewed

P E N E L L E S, un museu d’art de carrer

Penelles és porta del sud-est de la comarca de La Noguera (Catalunya), i limita amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, als peus de la serra de Bellmunt-Almenara. A dia d’avui, Penelles pot presumir de ser el poble amb més murals per habitant de tot Catalunya gràcies al Gargar Festival.

El festival de murals i d’art rural neix amb l’objectiu d’aportar al poble una injecció de vida i de combatre el despoblament. La iniciativa, que vol difondre la cultura artística al món rural, ha fet de Penelles tot un referent. Amb un centenar de murals distribuïts per tot el poble, es valora, s’impulsa i es dona visibilitat tan a artistes locals com internacionals.

Malgrat ser un poble que no arriba als cinc-cents habitants, Penelles és ple d’associacions i entitats representatives de la societat que hi habita: Associació de dones, de geganters, grallers i timbalers, de joves, una coral, un grup d’esplai, una llar de jubilats, etc.

Dins el nucli de Penelles, podreu trobar la font centenària, la plaça Major, el safareig, la creu gòtica de terme, les dues esglésies (les restes de la romànica i la modernista de Sant Joan Baptista, construïda per en Josep Danés i Isidre Puig Boada, deixeble de Gaudí). Podeu tastar també, a més a més del vi del Castell del Remei, pa i coques del Forn Artesà, embotits fets a ca l’Enriqueta o gaudir de la cuina del restaurant El Taller, Lo Xaragall i Les Piscines. Del poble, podeu visitar també el taller d’Estampart d’estampacions i obres en fusta i si necessiteu informar-vos respecte els murals, arribeu-vos l’Espai Gargar, just al costat de l’església vella.

Però per entendre aquest fenomen especialment curiós que a partir de 2016 va capgirar la vida del poble i la seva gent ens cal, en primer lloc, investigar com, perquè i a on va sorgir la història del grafit, ni que sigui per a situar-nos.

Aquí hi trobareu els murals de les quatre primeres edicions (2016-2019) i l’explicació de perquè la 5a Edició del Festival de murals i art rural que s’havia de celebrar enguany (2020) ha necessitat adaptar-se a la situació sanitària actual a causa de la COVID19

Artistes seleccionats per al festival GARGAR 2020

 

Pàgina de Google on hi són pràcticament tots els grafits que han anat embellint les façanes del poble de Penelles des de 2016 fins el present.

Celebració del 7è Festival GarGar. Penelles 2022

Mostra de Fotografies originals de Manuel Portero (2016-2017)

 

Espais dedicats a Penelles i els seus grafits

La Vanguardia

El País

Programa TV3 El foraster

Grafits a Penelles

 

Festivals d’art urbà d’enguany a Catalunya i Espanya (2020)

Murals de grafits (en general) a Pinterest[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]